maandag, september 06, 2004

Aantrekkelijk voor wie?

De kerk moet aantrekkelijk voor Christus zijn, schrjft van der Beek in het Nederlands dagblad. En aantrekkelijk-zijn voor de omgeving is níet je doel. René van Loon en Peter van der Kamp reageren meteen. Vooral van Loon is missionair bevlogen en zo schrijft hij ook.
Ik moet, door wat hinn schrijft, weer denken aan wat Kuitert ooit schreef: De wereld is er niet voor de kerk, maar de kerk voor de wereld. (in algemeen betwijfeld christelijk geloof)

En daarna reageren, via ingezondens en de rubriek vrijplaats, nogal wat voorgangers van evengelische kerken, die een extra sneer hadden ontvangen: evangelisch is nl. veel te gericht op de omringende cultuur én heeft te weinig eigen tradities. En vandaag schrijft J.A. Schippers (CAMA-kerken) een reactie, op dezelfde pagina dat ook Van der Aa een ingehouden reactie schrijft.
Van der Aa is wel helder: Van der Beek verschilt weinig van de door hem verfoeide evangelicaal, omdat ook hij zijn kaarten zet op de gestalte van de bruid... <> Van der Beek wil de gestalte van de kerk zelf bepalen maar houdt er maar een kleine kerk aan over én verliest de schare uit het oog. <> Dat is nu net niet de weg en de wil van Christus.