donderdag, september 23, 2004

Begeerte en discipelschap - drie wegen

for the time being nav "Discipleship and Desire: The Death of the Self " en een preek van Tim Keller (2003)

Wat betekent 'aan jezelf afsterven' eigenlijk? Het zal niet letterlijk bedoeld zijn, toch?.
Dus, welk onderdeel van jezelf moet eigenlijk sterven volgens de christelijke leer? Het is niet de dood van begeerte, zelfzuchtig of niet. Want begeerte in zichzelf is niet verkeerd.

Begeerte: Er zijn twee manieren om er mee om te gaan.

De eerste is de wettische, de ontkennende. Je bent op zoek naar het 'niet hebben van begeerte', want alle begeren is ten slotte zondig. Zo'n manier van denken maakt wel dat goede daden feitelijk onmogelijk zijn. Geloven komt in een spanningsveld te staan van 'zondig en onrein' <> 'door Christus vernieuwd'
Dat begeren zelf zondig is, is wel vaak een overtuiging van religieuze mensen. Het is echter níet christelijk, al denken -volgens mij- veel christenen in dit opzicht eerder religieus dan christelijk. De ontkenning van begeerte drijft een wig tussen rechtvaardiging (geloof) en heiliging (werken). En 'CHristus volgen' wordt er alleen maar ingewikkeld door.

De tweede is de typisch liberale (moderne) idee die elk gevoel en elke begeerte legitimeert en benadrukt. Gevoel als het ultieme bewijs voor jezelf dat iets écht is en relevant (tegenover of met loslating van wat je aan ideeën hebt, en normen).
Begeertes en gevoelens die alleen onderscheiden en beoordeeld worden op basis van persoonlijke vrijheid, eigen normen en waarden en hoe je je denken er op aanpast. Alsof ondermeer het 'maatschappelijk goed en de landswetten', 'jezelf overstijgende waarden en normen' en 'leefregels van de bijbel' niet bestaan.

Dus. Zowel het ontkennen van begeerten (religieus) als het centraal stellen ervan (liberaal, modern) is niet de weg van de bijbel. Het beste is de begeertes te erkennen en er een keuze in te maken of ze passen in het geheel van wie je bent en wilt zijn. En dan hart, ziel en verstand gebruiken, in het licht van de liefde. Voor God, andere mensen en onszelf.

Dan mag je
én weten dat de Geest in je woont en werkt (vele teksten)
én weten dat je willen kunnen veranderd moeten worden (fil 2)